Javno polnjenje - pasti in prednosti pri različnih ponudnikih

Ko se z električnim avtomobilom odpraviš na daljšo pot in se baterija izprazni, je potrebno najti javno električno polnilnico. Polnilnice bo težko najti na kakšnih papirnatih zemljevidih 😊 in tudi Google jih še ne najde povsod.

Za njihovo iskanje potrebuješ mobilno aplikacijo, ali celo več njih, na mobilnem telefonu. Večina polnilnic v Sloveniji je v upravljanju nekaj mrež ponudnikov, s katerimi upravljamo s posebnimi aplikacijami ali RFID karticami. Seveda to ne velja za čisto vse polnilnice. Nekatere niso del mrež večjih ponudnikov ali pa imajo lahko poseben način aktivacije.

Najprej poglejmo, kako najti najbolj razširjene.

Naloži si AMZS aplikacijo, kjer lahko najdeš polnilnice več različnih ponudnikov. Med pripomočki izberemo E.polnilnice. Ko klikneš na rumeno AMZS polnilnico, izveš, da je polnjenje pri AMZS trenutno brezplačno.

Naložiš lahko aplikacijo Mooncharge, ki zajema mrežo polnilnic vključenih v storitev Mooncharge in dodatne gostujoče polnilnice v Sloveniji (Gremo na Elektriko) ter nekatere polnilnice na Hrvaški. V tej mreži so njihove DC kot AC polnilnice, ki so kar dobro razporejene po vsej Slovenije na lokacijah pooblaščenih prodajalcev VW skupine (VW, Škoda, Audi in Seat). Slabost pa je, da so nekatere njihove polnilnice nedosegljive izven obratovalnega časa avtosalonov. Prav tako je postopek sklenitve naročniškega razmerja kompleksen in terja celo fizičen obisk avtosalona.

Zelo razširjena je uporaba Petrolove aplikacije One Charge, ki upravlja z mrežo Petrolovih električnih polnilnic. Aplikacija omogoča hitro aktivacijo polnilnice z dodajanjem lastne kreditne kartice ali Petrolove Magne. Daljši postopek registracije omogoči nekoliko nižjo ceno polnjenja. Prednosti teh polnilnic je, da je večina hitrih DC polnilnic na avtocestah in da med njimi najdete tudi ultra hitre z močjo do 150kW. Njihove AC polnilnice so na voljo v večini večjih mest v Sloveniji in nekaj AC in DC polnilnic na Hrvaškem.

Ena izmed prvih na trgu je aplikacija Gremo na Elektriko oziroma GNE, ki združuje AC polnilnice več elektro distribucij v Sloveniji, gostujoče AC in DC polnilnice MoonCharge in nekatere polnilnice na Hrvaškem. Aplikacija omogoča hitro registracijo, plačuje pa se lahko z naloženim dobroimetjem ali kreditno kartico.

Dodajmo še aplikacijo Mastercharge. Gre za mrežo polnilnic Elevat, v aplikaciji pa so najde tudi nekatere druge polnilnice. Aplikacija je na voljo samo za Android a za ostale je na voljo preko spletne aplikacije in ima enako funkcionalnost. Polnilnice lahko aktiviramo preko aplikacije ali s klicem na številko na polnilnici. V primeru plačljivosti polnjenja dobimo račun na email in ga plačamo kasneje ali pa si naložimo dobroimetje na uporabniški račun.

Novost na trgu je aplikacija MOL Plugee, ki omogoča polnjenje na njihovih hitrih DC in AC polnilnicah v Sloveniji, Madžarski, Hrvaški, Slovaški in Romuniji. Brez registracije je cena višja, zato vam za uporabo teh polnilnic priporočamo registracijo, ki jo lahko opravite zelo hitro z dodajanjem vaše kreditne kartice.

Med novejšimi je tudi aplikacija Mega Mobility, ki združuje različne polnilnice po Sloveniji, ki niso vidne v drugih aplikacijah ter polnilnice mreže Gremo na elektriko ter MoonCharge. Registracija je hitra z dodajanjem vaše kreditne kartice.

Aplikacija ki je uporabna po vsem svetu, je Plug share. Vanjo polnilnice in podatke o delovanju oziroma aktivaciji polnilnic vnašajo kar uporabniki sami. Ta aplikacija vsebuje tudi tiste polnilnice, ki niso vidne v drugih aplikacijah. V njej lahko vidite, kdaj so uporabniki zadnjič polnili in njihove izkušnje, sliko, kateri mreži pripada in kako se polnilnico aktivira.

O polnjenju na javnih polnilnicah nekaj več tudi v video vsebinah na eKipediji.

Primerjavo cen storitev polnjenja si lahko ogledate tukaj.

Deli prispevek

Postani pravi eFrend

Prijavite se in uživajte ugodnosti platforme.

2/2

Vnesite svoje podatke