Kakšna eMobilnost je idealna zame?

Če bi bilo vse dobro za vse, bi imeli vsi ene rdeče štumfe, pa ene kariraste hlače in belo majico z rumenim ovratnikom. In sandale. Pa tega seveda nimamo. Kdo torej pravi, da je en tip premikanja pravi za vse? eFrend sigurno ne. Povsem odvisno je od tvojih želja, tvoje okolice, načina življenja. A sploh rabiš v družini dva avta? Je smiselno kupovati kakšno polnilnico, če boš imel kdaj električni avto? Je kje v tvojem okolišu primerna ponudba deljenih voženj? Kako ohranim udobje, ki sem ga vajen? Ali izboljšam svoje finance? Ja, tudi to se da. Na splošno pa velja nekako tako.

Če živiš v mestu

in je blizu tebe možnost sharinga električnega avta (po domače delitve ali kratkoročnega najema avta), potem izkoristi to v čim večji meri. Kar pomeni, da se morda lahko znebiš (enega) avta, če si seveda trenutno lastnik avta, in za mestne vožnje uporabljaš najeti avto. Uporaba je zelo enostavna, za najem, oddajo, iskanje lokacij uporabiš aplikacijo. Kaj s tem pridobiš? Prvič, v žepu nekaj več denarja, ki ga dobiš, ko prodaš avto. Drugič, zmanjšaš stroške letnih zavarovanj, cestnih skladov, vinjet, servisov, menjave gum, olja, avtopralnic…. Tretjič, parkirnine, najemi parkirnih mest, čas za iskanje parkirišča. Pa seveda vožnjo s tihimi in okolju prijaznimi vozili, ki jo plačuješ glede na dejansko porabo. No, do cenejšega vstopa v sharing prideš tudi tako, da se naročiš na eFrend, s čimer imaš že plačano vpisnino v Avant2Go članstvo in na svojem Avant2Go računu znesek za e-vožnje v višini 40, 70 ali 100 EUR.  

 

 

Če možnosti sharinga nimaš

ali želiš v vsakem primeru biti lastnik avta, si še vseeno lahko e-mobilen. Pa ne zgolj z e-skirojem. Ko boš menjaval avto (vsake nekaj let je to skorajda nuja) oziroma kupoval novega, preveri še ponudbo električnih vozil. Vedno več jih je, od majhnih do velikih, z vedno večjim dometom (številom kilometrov, ki jih lahko prevoziš z enim polnjenjem) in vedno bolj privlačno ceno. Danes dobiš poleg novih električnih avtov že tudi kakšnega rabljenega, tako da je lahko nakup še cenejši. Nakup električnega in hibridnega avta spodbuja tudi Eko sklad. Preveri aktualne spodbude in kredite.

Če te skrbi, kako in kje boš tankal (po električno: polnil svoj avto), je to že skorajda popolnoma odveč. Električne polnilnice so sedaj že marsikje – preveri zemljevid. Lahko pa si seveda kupiš svojo lastno polnilnico in imaš pumpo kar doma. Za inštalacijo, meritve in servis ti ni treba skrbeti - če postaneš naročnik eFrenda, so te storitve zate cenejše, zanje pa poskrbi naš partner AMZS. eFrendovo ponudbo polnilnic preveri tukaj.

 

Če si doma v bloku

in bi rad priporočil svojemu upravniku ali zboru lastnikov v tvoji stavbi vgradnjo polnilnic na vaša parkirišča, nam piši na [email protected]. Upravnika bomo kontaktirali in mu prikazali možnosti, ali pa prišli na vaš zbor lastnikov ter te možnosti predstavili vam. eFrendovi mojstri skupaj z AMZS naredijo ogled lokacije, pripravijo predlog postavitve polnilnih postaj in projektno dokumentacijo, po potrebi naročijo gradbena dela, inštalirajo polnilnice ter izvedejo meritve. Prevzamejo lahko tudi vzdrževanje polnilnic. Stanovalci se lahko odločite tudi za tako infrastrukturo, da boste storitve polnjenja lahko tudi prodajali in s tem zaslužite še kakšen evro za vaš rezervni sklad.

 

 

Če si podjetnik, lastnik ali direktor podjetja

ali si odgovoren za vozni park podjetja, vsekakor priporočamo odločitev za postopni prehod na električni vozni park. Predvsem ob menjavah avtov razmisli o menjavi za električne avte ter izkoristi subvencije in kredite EKO sklada. Prav tako je boniteta za službeni električni avto, ki se uporablja tudi zasebno, nižja – znaša 5-krat manj kot za dizelski ali bencinski avto (zgolj 0,3% nabavne vrednosti vozila mesečno). Pri tem svetujemo malce previdnosti pri nakupu avta – nižja boniteta velja samo za avte v vrednosti do 60.000 EUR ter samo za električne avte. Hibridi ne štejejo v to ugodnost.

Električno mobilnost lahko v tvojem podjetju tudi praktično preizkusite. Za ta namen je eFrend pripravil poseben spoznavni paket Izkušnja podjetja, s katerim dobite v najem dva električna avta, dobropis pri Avant2Go za uporabo sharinga za zaposlene, zaposlene tudi seznanimo in izobrazimo o e-mobilnosti, pripravimo analizo in predlog prehoda tvojega podjetja v e-mobilnost, podjetje in zaposleni prejmejo ugodnosti pri AMZS. Dodatno vam omogočimo še možnost izposoje polnilne postaje, tako da v podjetju preverite, če jo res potrebujete ali boste raje uporabljali kakšne javno dostopne polnilne postaje. Ni za zanemarit tudi to, da lahko s prodajo storitve polnjenja dopolnite svojo ponudbo za vaše stranke in omogočite ugodnejše polnjenje električnih avtomobilov za vaše zaposlene. Dober delodajalec je tisti, ki poskrbi za svoje zaposlene.   

Hmm, če si slučajno prebral zgornji odstavek in nisi direktor, priporoči prehod na e-mobilnost svojemu delodajalcu. Morda bo tvoja e-mobilnost zato bližje. Priporoči.

Deli prispevek

Postani pravi eFrend

Prijavite se in uživajte ugodnosti platforme.

2/2

Vnesite svoje podatke