Koliko me stane, če avto polnim doma?

eMobilnost prinaša kar nekaj sprememb uporabe električnega avta. Še posebej glede polnjenja. Poleg javnih polnjenj, ki smo jih vajeni iz časov dizelskih in bencinskih avtov, imamo sedaj možnost polnjenja kar doma. A veš koliko bi te to stalo?

Strošek polnjenja doma je odvisen od veliko dejavnikov, recimo od tipa priključka in njegove odjemne moči, od tega ali polniš v višji ali nižji tarifi in tega, kakšna je tvoja običajna poraba elektrike.

Poglejva si primer povprečnega Janeza, ki ima v svoji hiši povprečno porabo elektrike (preden se odloči za polnjenje električnega avta) v višini 4.000 kWh letno. Janez ima tudi trofazni priključek in tarifo 7kW ter skrbi da ima ima 60% nočne potrošnje. Je varčen in je zato izbral najnižjo ponudbo za ceno elektrike. Trenutno (avgust 2021) je to 0,079 EUR za VT in 0,044 EUR za MT z DDV. Tudi pri kakšnih povišanjih cen elektrike, bo njegovo polnjenje še vedno ugodno, sploh primerjalno z drugimi gorivi.

Za Janeza narediva preračun za primer, če bo vozil kot povprečen Slovenec, to je letno 15.000 km, ali nekoliko več, recimo 25.000 km letno. V obeh primerih (ne pozabi, da je Janez varčen) bo večinoma polnil svoj avto doma (v 80%) in ponoči (90 %) in ko bo vozil, bo to počel varčno s povprečno porabo vozila 16 kWh/100 km. Da ne bova skromna, vključiva v Janezove stroške porabe za polnjenje avta še stroške trošarine in priključno moč.

Povprečna cena pri prevoženih 15.000 km bo za Janeza 12 centov na kWh in pri 25.000 km 11,4 centov na kWh, kar preračunano na 100 km vožnje znaša med 1,83 EUR  in 1,93 EUR. Tudi pri povišanju cene elektrike za celo 50% bo cena v vsakem primeru nižja od 3 EUR na 100 km vožnje. Ni slabo, a ne?

Z večanjem porabe na hišnem priključku zaradi fiksnega dela računa iz naslova priključne moči tudi cena na kWh pada. Zato se uporabniki električnih vozil vedno pogosteje odločajo tudi za toplotno črpalko za ogrevanje, morda celo za sončne panele za proizvodnjo elektrike, nekateri celo za baterijski zalogovnik. Prav tako bo v kratkem možno svojo lastno polnilnico ali polnilnico tvojega podjetja dati v javno uporabo in z njo tudi kaj zaslužiti. O tem pa ti povem več v naslednjih eFrendovih blogih.

Da boš lahko lažje prišel do tebi ustrezne polnilnice in polnil avto za razumno ceno, preveri eFrendov eNasvet tukaj.

 

hiška_varčevanje

 

Deli prispevek

Postani pravi eFrend

Prijavite se in uživajte ugodnosti platforme.

2/2

Vnesite svoje podatke