Nekaj temeljnih o električnih avtih

Prodaja električnih avtomobilov vztrajno narašča tudi v Sloveniji. V letu 2020 jih je na slovenske ceste zapeljalo 1643, leto prej samo 548. S tem so električni avti presegli 3 odstotni tržni delež, kar pomeni, da so izmed stotih prodanih avtov trije z električnim pogonom. Za vas smo na enem mestu zbrali odgovore na tipična vprašanja, ki se vam pojavljajo pred nakupom električnega avtomobila.

Električni avtomobili niso več nekaj povsem nedosegljivega in eksotičnega. Električna vozila ponujajo praktično že vsi veliki proizvajalci avtomobilov.

Doseg električnega avtomobila.

Zadnja generacija električnih avtomobilov zlahka prevozi več kot 200 kilometrov. Če smo se pri prvih električnih avtomobilih bali, če nam bo uspelo priti na cilj, je ta strah sedaj povsem odveč. Zaloge energije bo več kot dovolj za vsakodnevne dnevne vožnje in tudi za izlete ob koncu tedna. Električni avtomobili se najbolj izkažejo tam, kje imajo klasični največ težav – v mestu. Električni avtomobili namreč ob zaviranju polnijo svoje baterije. Njihov doseg pa je najslabši pri visokih hitrostih. Na doseg sicer vpliva tudi zunanja temperatura – pozimi zaradi gretja kabine in poleti zaradi njenega hlajenja.

Kje in kako bom polnil električni avto?

Infrastruktura javnih električnih polnilnic se neprestano povečuje. V Sloveniji tako pred vsakim večjim trgovskim centrom že stojijo tudi hitre električne polnilnice. Običajno pa se v povprečju električni avtomobil polne doma. S pomočjo hišne polnilnice boste udobno in brez zapletov najenostavneje polnili vaš avtomobil. Lahko jo postavite v garaži ali pa tudi zunaj. Le pred vgradnjo le te se prepričajte, da bo to storil strokovnjak. Tako boste vaše vozilo brezskrbno polnili preko noči. Sodobne polnilne postaje ponujajo tudi pametne funkcije (vklop na daljavo, prikaz porabe električne energije, možnost pametnega polnjenja). Za dnevni doseg bi to moralo zadoščati. Spodobne liti-ionske baterije ob pravilnem polnjenju omogočajo življensko dobo 5.000 do 6.000 ciklov. V praksi bi električni avto z baterijo s kapaciteto 30 kWh prevozil 170 km s polno baterijo. Doseg bi se po 3000 ciklov zmanjšal na 120 km. A za doseganje 3.000 ciklov bo potrebno prevoziti 510.000 (3.000 x 170 km).

Daljše relacije, kot je recimo izlet do Hrvaških otokov, pa boste z električnim avtomobilom kombinirali z obiskom hitrih polnilnic. Le te omogočajo, da se baterija do 80 % napolni v manj kot eni uri (odvisno od kapacitete baterije).

Kako dolgo bom lastnik električnega avtomobila?

Lastniki električnega avtomobila pogosto pravijo, da ko enkrat preklopijo na elektriko, se ne vrnejo več nazaj. Kljub temu se številni bojijo stroškov, povezanih z baterijo. Proizvajalci vozil se tega zavedajo, zato podaljšujejo garancijo na baterijo vozil. Življenjsko dobo baterije določamo s cikli. Ko baterijo enkrat povsem napolnimo in do konca izpraznimo, smo zapolnili en cikel. Če napolnimo baterijo le delno (primer 30%) smo delno porabili tudi cikel.

Zakaj baterija v avtomobilu zdrži dlje kot v mobilnem telefonu?

Zmogljivost baterij običajno primerjamo z mobilnimi telefoni. V le teh je življenska doba dve do tri leta, potem pa je baterija neuporabna za vsakodnevno uporabo telefona. Zakaj bi v avtomobilu zdržala dlje?

 

Ključni razlogi za to so trije: ogromna masa baterij, drugačen oz kontroliran način porabe baterije in hitrost polnjenja. Masa baterij namreč vpliva na njihovo življenjsko dobo. Majhne baterije v telefonih so bolj občutljive na temperaturo. In veliko porabo sprožijo tudi potratne aplikacije. Pri avtomobilu je poraba enakomernejša zato so temperaturna nihanja so precej manjša. Avtomobili imajo tudi naprednejši sistem za upravljanje z večjimi baterijami. Tako se baterijske celice nikoli povsem ne napolnijo in tudi nikoli povsem ne spraznijo. Prav skrajna polnjenja in praznjenja najbolj vplivajo na življenjsko dobo baterij. Sodobni mobilni telefoni tudi ponoči baterijo napolnijo do 80% in zadnjih 20% napolnijo šele tik preden se vam sproži budilka. In na ta način odlično ohranjajo stalnost baterije. Zelo pomemben razlog za hitro staranje baterij pri mobilnih telefonih je tudi hitrost polnjenja. S hitrejšim polnjenjem prihaja tudi do hitrejšega staranja baterij. Zato je za električni avtomobil najboljše, da se ga polni preko domače polnilnice in preko noči.

Nov ali rabljen električni avto?

Razvoj električnih avtomobilov je v zadnjem desetletju res skokovit. Največja razlika prihaja prav pri baterijskih sklopih. Zato se raje odločite za nov električni avto. Le ta bo imel poleg sodobne tehnologije tudi daljšo garancijo in boljše ohranjanje vrednosti.

Deli prispevek

Postani pravi eFrend

Prijavite se in uživajte ugodnosti platforme.

2/2

Vnesite svoje podatke