Investicije v eMobilnost v Evropi - širitev mreže IONITY do 2025

Marko

IONITY je v preteklem tednu najavil 700-milijonsko investicijo v širitev svoje mreže zelo hitrih polnilnic po Evropi. Glavnino bo prispeval sklad družbe BlackRock, ki se ukvarja z zelenimi tehnologijami. Število polnilnih mest IONITY bo po Evropi do leta 2025 tako s 1.500 naraslo na 7.000.

IONITY trenutno upravlja z več kot 400 polnilnimi lokacijami za zelo hitro polnjenje s 1.500 polnilnimi mesti ob avtocestah v 24 evropskih državah. Dodatna naložba bo število polnilnih lokacij po Evropi povečala na 1.000, skupno število polnilnih mest pa bo do leta 2025 poskočilo na okoli 7.000. Postavljene bodo tudi ob pomembnih magistralnih cestah in v bližini večjih mest. Poleg tega bodo obstoječa polnilna mesta, ki se nahajajo ob zelo prometnih cestah, kjer potrebe vseskozi naraščajo, prav tako nadgrajena z novimi polnilnicami. Ti ukrepi bodo bistveno skrajšali čas polnjenja in čakalne dobe za stranke na najbolj obremenjenih lokacijah.

Širitev bo strankam olajšala iskanje zelo hitrih polnilnic z močjo polnjenja 350 kW, ki lahko vozila, kot je na primer električni križanec Kia EV6, od 10 % do 80 % napolnijo v samo 18 minutah.

ionity_1

IONITY predstavlja tudi koncept lokacij za polnjenje električnih vozil ‘Oasis’ za boljšo izkušnjo polnjenja. Oasis je zasnovan za predstavitev uporabniške izkušnje polnjenja v prihodnosti. Koncept vsebuje pokrite polnilne postaje in polnilne parke, ki se nahajajo ob kavarnah, restavracijah in trgovinah za dodatno udobje in boljšo izkušnjo polnjenja.

Mreža IONITY uporablja evropski standard polnjenja CCS (Combined Charging System), in zagotavlja elektriko pridobljeno iz 100-odstotno obnovljive energije.

V Sloveniji je bila prva IONITY postaja postavljena na lokaciji v Ilirski Bistrici, IONITY polnilnice so še v Kopru, Radovljici, Dobrenje in Smednik.

Med zadnjimi vozili, ki so prišla na trg v Sloveniji in omogočajo polnjenje z močjo nad 200kW je tudi KIA EV6, ki se je pridružila Hyundai Ioniqu. Porsche Taycanu in Audi e-Tron GTju.

Deli prispevek

Postani pravi eFrend

Prijavite se in uživajte ugodnosti platforme.

2/2

Vnesite svoje podatke