V EU 1 od 9 priključnih mest omogoča hitro polnjenje

Evropska komisija sprejema Alternative Fuels Infrastructure Regulation (AFIR) oziroma novo direktivo o vzpostavitvi infrastrukture za alternativna goriva v prometu, ki je glavna komponenta klimatskega projekta EU »Fit for 55«, ki vključuje tudi nove usmeritve o izpustih CO2 za nova vozila.

V ta namen je ACEA (Evropsko združenje avtomobilskih proizvajalcev) na podlagi javnih podatkov iz leta 2020 objavilo, da je v Evropski uniji približno 200.000 priključnih mest za polnjenje električnih vozil na izmenični tok z močjo do 22kW in približno 25.000 priključnih mest, ki omogočajo hitro polnjenje. V spodnji tabelci povzemamo podatke iz objave, original pa najdete na https://www.acea.auto/press-release/e-mobility-only-1-in-9-charging-points-in-eu-is-fast/.


Največjo gostoto polnilnih priključkov ima Nizozemska, ki je po veikosti bistveno manjša kot drugo in tretjeuvrščeni na lestvici, Nemčija in Francija.To ne preseneča, saj Nizozemska že nekaj let pospešeno vlaga v infrastrukturo za električno mobilnost.

Med skupno 200.000 polnilnimi priključki je še vedno veliko počasnih priključkov moči okoli 3,6 kW, kjer bi moderna električna vozila polnili preko 24 ur in so primerni samo za daljša polnjenja med službo ali nočno polnjenje za potrebne dnevnih potovanj, povsem neprimerni pa so na tranzicijskih poteh.

Podatki za Slovenijo v tej preglednici niso najbolj točni, saj je polnilnic do 22kW vsaj enkrat več kot prikazujejo uradni podatki. Še vedno nam manjka uradni centralni register polnilne infrastrukture, pričakujemo in upamo pa, da bo v kratkem vzpostavljen.

Tudi podatki o številu priključkov hitrih polnilnic v EU so lahko zavajajoči, ker je med njimi precej takih polnilnic, ki ponujajo dva ali celo tri priključke za hitro polnjenje, vendar ne omogočajo sočasnega polnjenja na več kot enem priključku.

Pri hitrem razmahu prodaje novih električnih vozil lahko nezadostna polnilna infrastruktura povzroči nezadovoljstvo uporabnikov. Zato držimo pesti, da bo čimveč eFrendov postavilo polnilnice pri lastnih nepremičninah in vedno več podjetij in ustanov zagotavljajo polnjenje, tudi s pomočjo eFrenda.   

Deli prispevek

Postani pravi eFrend

Prijavite se in uživajte ugodnosti platforme.

2/2

Vnesite svoje podatke