Spreminjajmo potovalne navade tudi po tednu mobilnosti

 

Evropa enkrat letno združi moči in v sklopu Evropskega tedna mobilnosti bolj skoncentrirano poziva k spremembi potovalnih navad. Z eFrendom boš lahko v naslednjem letu treniral dobre navade, ki so jih v preteklem tednu predstavljali praktično po vsej Sloveniji.

Slogan letošnjega Evropskega tedna mobilnosti je bil "ŽIVI ZDRAVO. POTUJ TRAJNOSTNO". Krasno predstavitev v kratkem animiranem filmu najdeš na povezavi: Evropski teden mobilnosti.

Slovenija je letos že dvajsetič sodelovala v tem vseevropskem dogajanju. Vključenih je bilo že 122 mest in krajev, prav vsakič pa sodelujejo v Murski Soboti, Gornji Radgoni, Mariboru, Celju, Ljubljani, Novi Gorici in Kopru. Vsak kraj v tem času pripravi različne dogodke, s katerimi lokalno spodbujajo posamezne oblike trajnostne mobilnosti.

 

Zakaj je trajnostna mobilnost tako pomembna v našem vsakdanjem življenju?

Promet na splošno predstavlja eno tretjino porabe primarne energije in je največji in najbolj razpršen porabnik neobnovljivih virov energije – fosilnih goriv. Velik del tega predstavlja naša osebna mobilnost v obliki prevoza z osebnim vozilom na bencin, dizel in tudi plin, ki povečuje gnečo na naših cestah, v zrak izpušča za zdravje škodljive pline in mikro delce ter zvočno onesnažujejo naše bivalno okolje.

Rešitev za težave, ki jih imamo s prometom in njegovim vplivom na okolje, je v obliki trajnostne mobilnosti. To v grobem pomeni, da bomo najverjetneje v prihodnosti pogosteje uporabljali deljeni prevoz več oseb na isti poti, vozila v souporabi, javni prevoz, kolo, hojo in druge alternativne možnosti mikromobilnosti. Takrat, ko bomo uporabljali neka prevozna sredstva, pa bodo v vedno večji meri to vozila na pogon na nefosilne vire. Pri teh "alternativnih" oblikah pogona bo najverjetneje najbolj uporabljena elektrika in baterijsko gnana prevozna sredstva.

Poslanstvo eFrenda in vseh sodelujočih eFrendov je, da se zavzemamo za prehod v trajnostno obliko našega osebnega prevoza in spodbujamo rabo električnih vozil v prometu. Ob vseh drugih potrebnih spremembah za prehod v trajnostno mobilnost, ki bodo vedno bolj omogočale rabo trajnih virov energije, kot so voda, veter in sončna energija, za premikanje, bo prehod res koristen za vse nas. O vsem tem vas bomo seznanjali v naši eKipediji s kratkimi izobraževalnimi filmčki in z vedno več prispevki in informacijami v naših blogih.

V okviru Evropskega tedna mobilnosti je bil prav včeraj "dan brez avta". Lepo in ne preveč vroče vreme nam je omogočilo, da smo lahko po mili volji kolesarili in hodili peš. eFrendi smo se namreč odločili, da namesto v tank goriva raje investiramo v boljše čevlje :) in na delo ter sestanke čim več hodimo s kolesom, e-skirojem in peš, če pa res ne gre tako, pa sigurno uporabimo električna vozila storitve deljenja vozil Avant2Go.

 

 

Deli prispevek

Postani pravi eFrend

Prijavite se in uživajte ugodnosti platforme.

2/2

Vnesite svoje podatke